• White Facebook Icon
  • Instagram - Bílý kruh

© 2019 by KARDAMON OBCHOD s.r.o.

Kollárova 1120/6

Plzeň

info@kardamon.cz

Tel: +420 775 124 886

B Cizrna

115 Kč / kg 

Původ:

Turecko

Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek.

Využití:

  • kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného

  • polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek

  • karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran

  • omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa

  • zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku

  • saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu

  • pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10–20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů

Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až 8. Dle doby namáčení se poté vaří až 1,5 hod. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.

Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk až s deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.

 

Složení:

Cizrna (hrách římský). Může obsahovat stopy lepku.

Skladování:

Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %