CEYLON OP

černý čaj

118 Kč/100g

Výborná kvalita za super cenu – to je cejlonský černý čaj, který jsme objevili na našich cestách po nejlepších čajových zahradách světa. Roste vysoko nad mořem, sbírá se ručně a charakterizuje ho nezaměnitelná vůně a decentní nasládlost. Přitažlivě elegantní Ceylon High Grow OP se může směle zařadit i do vašeho Top 10 černých čajů.

Nálev a chuť čaje:

Čaj měděné barvy má příjemné aroma a krásnou plnou chuť. Tento nápoj z Cejlonu je mírně nasládlý. Svíravost je bohatá. Dodává čaji originalitu a podtrhuje jeho chuť. Můžeme v ní objevit špetku kořeněnosti
i ovocný podtext.

Původ čaje:

 

Cejlon čili Srí Lanka (Šrí Lanka) patří k producentům vybraných čajových sort od konce 19. století. V roce 1867 zahájila činnost první čajová plantáž v Kandy, v roce 1873 dorazila první zásilka cejlonského čaje do Londýna. Od té doby je čaj ze Srí Lanky velmi vyhledávaným artiklem, jeho výroba představuje 2 % HDP a zaměstnává více než milion obyvatel. V roce 1995 byl tento ostrovní stát v jihovýchodní Asii čtvrtým největším producentem čaje na světě. Čajové plantáže pokrývají asi 4 % Cejlonu a většina se vyskytuje v nadmořské výšce nad 2100 metrů. Vlhkost, chladno a časté srážky keřům čajovníků čínských (Camellia sinensis) dokonale vyhovují. Na plantáže jsou vysazovány v řadách, obvykle ve svazích. Pro sklizeň se používají pupeny na bočních větvích a stoncích. Obecně jde o pupen a dva nejbližší lístky, které mají maximum chuti a aroma.

Sklizeň je záležitostí žen. Jejich hbité ruce se využívají mnohem častěji než stroje. Jen zkušené sběračky totiž dokáží lístky jemně uštípnout, aniž by ulámaly větvičky, které jsou v čaji nežádoucí. Denně sklidí ženy 15-20 kilogramů čajových lístků. Ty se rychle transportují do shromažďovacích hal, kde jsou převáženy a pečlivě zkontrolovány. Továrny na výrobu čaje jsou většinou několikapatrové a stojí přímo u plantáží. Lístky čaje se dopraví do horního patra, kde jsou rozloženy k zavadnutí. Pak se válcují a svinují, čímž dojde k narušení jejich celistvosti a zahájení procesu oxidace. Následuje rozprostření a řízené kvašení (fermentace). Regulace teploty, vlhkosti a délky fermentace vyžaduje velkou pozornost. Od ní se totiž odvíjí kvalita, chuť, vůně i síla čaje. Sušení lístků, které změnily barvu ze zelných na měděné, probíhá v pecích. Nakonec je čaj tříděn podle velikosti, zvážen, zabalen do beden nebo papírových pytlů. Z každé zásilky jsou odebírány vzorky ke kontrole kvality.

Ceylon High Grow OP je směs kvalitních velkolistých cejlonských čajů. Zkratka OP znamená Orange Pekoe, tedy standardní čaj dobré jakosti. Čaj pochází z oblasti Dimbula, kde jsou jedny z nejstarších čajových zahrad na Cejlonu. Charakterizují ji monzunové deště a nízká teplota od ledna do dubna. Místní čaje lze rozpoznat podle ostřejší chuti, výrazné vůně a dlouhé dochuti.

  • White Facebook Icon
  • Instagram - Bílý kruh

© 2019 by KARDAMON OBCHOD s.r.o.

Kollárova 1120/6

Plzeň

info@kardamon.cz

Tel: +420 775 124 886